Loading...

Organizačná štruktúra

Katedra hygieny, technológie a zdravotnej bezpečnosti potravín

Pedagogická činnosť

Katedra hygieny, technológie a zdravotnej bezpečnosti potravín zabezpečuje v súčasnosti výučbu v piatich slovenských a v dvoch anglických študijných programoch. Všeobecné veterinárske lekárstvo, Hygiena potravín, Bezpečnosť krmív a potravín, Trh a kvalita potravín a Pohoda a ochrana zvierat denná forma štúdia. Taktiež zabezpečuje výučbu v šiestich štátnicových predmetoch. Katedra v rámci postgraduálnej výchovy školí aj postgraduálnych študentov. V rámci výučby študijných predmetov zabezpečuje katedra praktickú výučbu v laboratóriách, na ŠPP v Zemplínskej Teplici a mäsových, mliekarenských a ďalších potravinárskych podnikoch v rámci Slovenskej republiky. Študenti sa zúčastňujú aj odbornej praxe na Regionálnych veterinárnych a potravinových správach v rámci Slovenskej republiky.

Všeobecné veterinárske lekárstvo:
  • Bezpečnosť a kvalita rastlinných produktov
  • Hygiena a technológia potravín I. (mlieko, mliečne výrobky a ich chemická analýza)
  • Hygiena a technológia potravín II. (mäso hydiny, vajcia, zverina a ich chemická analýza)
  • Hygiena a technológia potravín III. (mäso)
  • Mikrobiológia potravín
  • Ochorenia z potravín
  • Prehliadka jatočných zvierat a mäsa
  • Salašníctvo
  • Úradná kontrola potravín
  • Všeobecná hygiena a analýza potravín
Hygiena potravín:
  • Aditívne látky v potravinách
  • Audit prevádzok na výrobu potravín
  • Autentifikácia potravinových komodít
  • Hygiena a spracovanie vedľajších potravinárskych produktov
  • Hygiena a technológia hydiny, vajec a zveriny
  • Hygiena a technológia mäsa a mäsových výrobkov
  • Hygiena a technológia mlieka a mliečnych výrobkov
  • Hygiena a technológia rastlinných potravín
  • Hygiena a technológia rýb, vodných živočíchov a mraziarenstvo
  • Potravinárska mikrobiológia a alimentárne choroby
  • Potravinárska mykológia a mykotoxikológia
  • Prehliadka jatočných zvierat
  • Senzorická analýza potravín
  • Úradná kontrola potravín
  • Všeobecná hygiena a potravinárska technika
  • Výživa ľudí 
Bezpečnosť krmív a potravín:
  • Balenie a označovanie potravín
  • Hygienické požiadavky na potravinársku výrobu
  • Mikrobiológia krmív a potravín
  • Mykológia krmív a potravín
  • Potravinárska chémia
  • Technológia a bezpečnostné systémy spracovania rastlinných komodít
  • Technológia a bezpečnostné systémy spracovania živočíšnych komodít
Trh a kvalita potravín:
  • Biotechnologická výroba a kvalita potravín
  • Kontrola potravín v rámci spoločného trhu
  • Materiály a predmety v potravinárstve
  • Pestovanie a kvalita čerstvého ovocia a zeleniny
  • Potraviny špecifického charakteru
  • Prísady a prídavne látky v potravinách
  • Senzorické analýzy potravín
  • Systémy riadenia kvality potravín
  • Technológia výroby a kvalita cereálií
  • Technológia výroby a kvalita cukrov
  • Technológia výroby a kvalita mäsa a mäsových výrobkov
  • Technológia výroby a kvalita mlieka a mliečnych výrobkov
  • Technológia výroby a kvalita mrazených a konzervovaných potravín
  • Technológia výroby a kvalita produktov hydiny, rýb, zveriny a medu
  • Technológia výroby a kvalita tukov potravín
  • Tovaroznalectvo
  • Úradná kontrola potravín
  • Výživové hodnotenie potravín
Pohoda a ochrana zvierat denná forma štúdia:
  • Pohoda zvierat pri produkcii potravín živočíšneho pôvodu