Katedra hygieny, technológie a zdravotnej bezpečnosti potravín
Pedagogická činnosť
Ústav hygieny a technológie mlieka zabezpečuje v súčasnosti výučbu 22 študijných predmetov v troch študijných programoch. Všeobecné veterinárske lekárstvo ( 5 študijných predmetov), Hygiena potravín (6 študijných predmetov), Bezpečnosť krmív a potravín (3 predmety) a Trh a kvalita potravín (8 študijných predmetov). Taktiež zabezpečuje výučbu v 4 štátnicových predmetoch. V anglickom jazyku zabezpečuje výučbu jedného študijného predmetu. Ústav v rámci postgraduálnej výchovy školí postgraduálnych študentov v 3 študijných programoch a v štúdiu ZAŠ. V rámci výučby študijných predmetov zabezpečuje Ústav hygieny a technológie mlieka praktickú výučbu v laboratóriách ústavu, na ŠPP v Zemplínskej Teplici a mliekarenských a ďalších potravinárskych podnikoch v rámci SR. Študenti sa zúčastňujú odbornej praxe na Regionálnych veterinárnych a potravinových správach v rámci SR.
Všeobecné veterinárske lekárstvo:
-
Hygiena a technológia potravín II. (mäso hydiny, vajcia, zverina a ich chemická analýza)
-
Prehliadka jatočných zvierat a mäsa
-
Hygiena a technológia potravín III (mäso)
-
Mikrobiológia potravín
-
Ochorenia z potravín
-
Úradná kontrola potravín
-
Hygiena a technológia potravín I (mlieko, mliečne výrobky a ich chemická analýza)
-
Všeobecná hygiena a analýza potravín
-
Salašníctvo
-
Bezpečnosť a kvalita rastlinných produktov
Hygiena potravín:
-
Hygiena a technológia rýb, vodných živočíchov a mraziarenstvo
-
Hygiena a technológia mäsa a mäsových výrobkov
-
Prehliadka jatočných zvierat
-
Audit prevádzok na výrobu potravín
-
Úradná kontrola potravín
-
Hygiena a spracovanie vedľajších potravinárskych produktov
-
Hygiena a technológia hydiny, vajec a zveriny
-
Aditívne látky v potravinách
-
Potravinárska mykológia a mykotoxikológia
-
Potravinárska mikrobiológia a alimentárne choroby
-
Všeobecná hygiena a potravinárska technika
-
Hygiena a technológia rastlinných potravín
-
Senzorická analýza potravín
-
Autentifikácia potravinových komodít
-
Hygiena a technológia mlieka a mliečnych výrobkov
-
Výživa ľudí
Bezpečnosť krmív a potravín:
-
Hygienické požiadavky na potravinársku výrobu
-
Mykológia krmív a potravín
-
Mikrobiológia krmív a potravín
-
Technológia a bezpečnostné systémy spracovania živočíšnych komodít
-
Technológia a bezpečnostné systémy spracovania rastlinných komodít
-
Potravinárska chémia
-
Balenie a označovanie potravín
Trh a kvalita potravín:
-
Systémy riadenia kvality potravín
-
Technológia výroby a kvalita tukov potravín
-
Technológia výroby a kvalita produktov hydiny, rýb, zveriny a medu
-
Technológia výroby a kvalita mäsa a mäsových výrobkov
-
Biotechnologická výroba a kvalita potravín
-
Pestovanie a kvalita čerstvého ovocia a zeleniny
-
Prísady a prídavne látky v potravinách
-
Tovaroznalectvo
-
Kontrola potravín v rámci spoločného trhu
-
Úradná kontrola potravín
-
Senzorické analýzy potravín
-
Technológia výroby a kvalita mrazených a konzervovaných potravín
-
Výživové hodnotenie potravín
-
Technológia výroby a kvalita cereálií
-
Technológia výroby a kvalita cukrov
-
Technológia výroby a kvalita mlieka a mliečnych výrobkov
-
Potraviny špecifického charakteru
-
Materiály a predmety v potravinárstve