Katedra hygieny, technológie a zdravotnej bezpečnosti potravín
Pedagogická činnosť
Katedra hygieny, technológie a zdravotnej bezpečnosti potravín zabezpečuje v súčasnosti výučbu v piatich slovenských a v dvoch anglických študijných programoch. Všeobecné veterinárske lekárstvo, Hygiena potravín, Bezpečnosť krmív a potravín, Trh a kvalita potravín a Pohoda a ochrana zvierat denná forma štúdia. Taktiež zabezpečuje výučbu v šiestich štátnicových predmetoch. Katedra v rámci postgraduálnej výchovy školí aj postgraduálnych študentov. V rámci výučby študijných predmetov zabezpečuje katedra praktickú výučbu v laboratóriách, na ŠPP v Zemplínskej Teplici a mäsových, mliekarenských a ďalších potravinárskych podnikoch v rámci Slovenskej republiky. Študenti sa zúčastňujú aj odbornej praxe na Regionálnych veterinárnych a potravinových správach v rámci Slovenskej republiky.
Všeobecné veterinárske lekárstvo:
- Bezpečnosť a kvalita rastlinných produktov
- Hygiena a technológia potravín I. (mlieko, mliečne výrobky a ich chemická analýza)
- Hygiena a technológia potravín II. (mäso hydiny, vajcia, zverina a ich chemická analýza)
- Hygiena a technológia potravín III. (mäso)
- Mikrobiológia potravín
- Ochorenia z potravín
- Prehliadka jatočných zvierat a mäsa
- Salašníctvo
- Úradná kontrola potravín
- Všeobecná hygiena a analýza potravín
Hygiena potravín:
- Aditívne látky v potravinách
- Audit prevádzok na výrobu potravín
- Autentifikácia potravinových komodít
- Hygiena a spracovanie vedľajších potravinárskych produktov
- Hygiena a technológia hydiny, vajec a zveriny
- Hygiena a technológia mäsa a mäsových výrobkov
- Hygiena a technológia mlieka a mliečnych výrobkov
- Hygiena a technológia rastlinných potravín
- Hygiena a technológia rýb, vodných živočíchov a mraziarenstvo
- Potravinárska mikrobiológia a alimentárne choroby
- Potravinárska mykológia a mykotoxikológia
- Prehliadka jatočných zvierat
- Senzorická analýza potravín
- Úradná kontrola potravín
- Všeobecná hygiena a potravinárska technika
- Výživa ľudí
Bezpečnosť krmív a potravín:
- Balenie a označovanie potravín
- Hygienické požiadavky na potravinársku výrobu
- Mikrobiológia krmív a potravín
- Mykológia krmív a potravín
- Potravinárska chémia
- Technológia a bezpečnostné systémy spracovania rastlinných komodít
- Technológia a bezpečnostné systémy spracovania živočíšnych komodít
Trh a kvalita potravín:
- Biotechnologická výroba a kvalita potravín
- Kontrola potravín v rámci spoločného trhu
- Materiály a predmety v potravinárstve
- Pestovanie a kvalita čerstvého ovocia a zeleniny
- Potraviny špecifického charakteru
- Prísady a prídavne látky v potravinách
- Senzorické analýzy potravín
- Systémy riadenia kvality potravín
- Technológia výroby a kvalita cereálií
- Technológia výroby a kvalita cukrov
- Technológia výroby a kvalita mäsa a mäsových výrobkov
- Technológia výroby a kvalita mlieka a mliečnych výrobkov
- Technológia výroby a kvalita mrazených a konzervovaných potravín
- Technológia výroby a kvalita produktov hydiny, rýb, zveriny a medu
- Technológia výroby a kvalita tukov potravín
- Tovaroznalectvo
- Úradná kontrola potravín
- Výživové hodnotenie potravín
Pohoda a ochrana zvierat denná forma štúdia:
- Pohoda zvierat pri produkcii potravín živočíšneho pôvodu