Katedra hygieny, technológie a zdravotnej bezpečnosti potravín
Záverečné práce
Všeobecné veterinárske lekárstvo:
- Vplyv manipulácie s ošípanými pri ich zabíjaní na bitúnku na kvalitu mäsa
- Analýza rizika viditeľne kontaminovaného mäsa na bitúnku
- Porovnanie spôsobov overovania straty vedomia ošípaných po omráčení
- Znižovanie stresovej záťaže ošípaných pri zabíjaní použitím hračiek
- Incidencia PSE mäsa jatočných ošípaných na bitúnku s nízkou kapacitou produkcie
- Hodnotenie hygienickej úrovne pri výrobe bravčového mäsa na základe mikrobiologického vyšetrenia povrchov jatočne opracovaných tiel zvierat
- Hodnotenie hygienickej úrovne pri výrobe bravčového mäsa na základe mikrobiologického vyšetrenia povrchov prichádzajúcich do kontaktu s mäsom
- Stanovenie zbytkového množstva krvi vo svalovine jatočných zvierat vhodnej pre výživu ľudí
- Množstvo myoglobínu v PSE svalovine ošípaných
- Využitie Premi®Testu pri screeningu rezíduí kokcidiostatík v mäse hydiny
- Porovnanie kvality koží používaných pre výrobu želatíny
- Rozdiel makronutrientov mlieka na základe pohlavia teliat
- Hodnotenie kvality mlieka počas mastitídy
Hygiena potravín:
- Antibakteriálna aktivita kapsaicínu voči vybraným patogénnym baktériám
- Extrakcia kapsaicínu z chilli papričiek a jeho vplyv na zdravie ľudí
- Stanovenie podielu glazúry u morských rýb
- Kvalita vody v rybochovných zariadeniach lososovitých rýb
- Probiotické baktérie v gastrointestinálnom trakte pstruha dúhového
- Aplikácia Premitestu pre detekciu rezíduí sulfónamidov v mede
- Význam glazúrovania morských rýb
- Rýchly screening rezíduí antimikrobiálnych látok v tkanivách potravinových zvierat Premi®Testom a testom Total antibiotics – porovnávacia štúdia
- Predbežná identifikácia rezíduí antimikrobiálnych látok v pozitívnych vzorkách detekovaných Premi®Testom a metódou STAR
- Využitie rýchlych screeningových metód na stanovenie kokcidiostatík v krmivách
- Stanovenie rezíduí antibiotík v mlieku použitím rýchlych screeningových metód
- Stanovenie rezíduí antimikrobiálnych látok vo vajciach použitím rýchlych skríningových metód
- Porovnanie kvality vajec z drobnochovov
- Sledovanie kvality vajec z intenzívneho chovu nosníc
- Vplyv skladovacej teploty a pôvodu na kvalitu slepačích vajec
- Porovnanie kvality slepačích vajec rôzneho pôvodu
- Analýza označovania, druhu a pôvodu hydinového mäsa
- Výskyt mikroskopických vláknitých húb v čiernom koreni
- Vplyv teploty a spôsobu balenia na kontamináciu slepačích vajec mikromycétami
- Vplyv spôsobu chovu hydiny na kontamináciu vajec mikroskopickými vláknitými hubami
- Mikrobiálna kontaminácia povrchu tela brojlerových kurčiat po jatočnom opracovaní
- Detekcia prítomnosti salmonel u brojlerových kurčiat po ich jatočnom opracovaní
- Vplyv diéty s prídavkom humínových kyselín na počet mikroorganizmov v mäse a v črevnom obsahu jatočných brojlerov
- Vlastnosti izolátov Staphylococcus epidermidis z potravín živočíšneho pôvodu
- Faktory virulencie a antimikrobiálna rezistencia izolátov Staphylococcus aureus z kože brojlerových kurčiat
- Kvalitatívne hodnotenie rajčiakového pretlaku a kečupu
- Hodnotenie kvality čokolád a čokoládových cukroviniek
- Kvalitatívne hodnotenie chleba a vybraných pekárskych výrobkov
- Kvalita kávy a kávovín na našom trhu
- Kvalita masla vyrábaného v mini zariadeniach určených pre malých farmárov
- Kvalitatívne hodnotenie vybraných parených syrov
- Senzorické hodnotenie plesňových syrov
Bezpečnosť krmív a potravín:
- Význam čaju vo výžive ľudí
- Káva a jej benefity pre zdravie
- Implementácia hygienických požiadaviek v potravinárskom priemysle
- Správna výrobná prax a HACCP pre manipuláciu a skladovanie potravín
- Význam lososovitých rýb vo výžive ľudí
- Vodná aktivita sušeného ovocia a jej vplyv na skladovateľnosť
- Monitoring rezíduí a kontaminantov v potravinovom reťazci
- Systém rýchleho varovania pre potraviny a krmivá a bezpečnosť spotrebiteľa
- Produkcia hydinového mäsa v Slovenskej republike
- Výskyt ochratoxínu a v potravinách
- Výskyt aflatoxínov v potravinách
- Rod Penicillium a jeho význam v potravinárstve
- Fusáriové mykotoxíny v potravinách
- Metódy stanovenia mykotoxínov potravinách
- Rezistencia mikroorganizmov na antibiotiká a metódy jej detekcie
- Mikrobiologické metódy detekcie rezíduí inhibičných látok v potravinách a krmivách
- Tuhé kultivačné médiá používané na detekciu baktérií z rodu Salmonella vo vzorkách potravín a krmív
- Kvalitatívne hodnotenie vybraných druhov čaju
- Zastúpenie trhových druhov syrov v slovenskej obchodnej sieti
- Charakteristika sušeného ovocia a zeleniny
Trh a kvalita potravín:
- Porovnanie kvality čerstvého a zmrazeného/rozmrazeného rybieho mäsa
- Celkové prchavé bázické látky vo vzťahu ku kvalite rýb
- Miera oxidácie tukovej zložky trvanlivých mäsových výrobkov v obchodnej sieti
- Vplyv prídavku štartovacej kultúry na oxidáciu tukovej zložky trvanlivých tepelne neopracovaných mäsových výrobkov
- Metódy dôkazu pravosti medu
- Vplyv východzích surovín pri výrobe mydla
- Sledovanie vplyvu mraziarenských teplôt na antimikrobiálnu rezistenciu a faktory virulencie potravinových izolátov stafylokokov
- Nové metódy využívané pri identifikácií mikroorganizmov izolovaných z potravín
- Vplyv skladovania na fenotypové prejavy faktorov virulencie u stafylokokových kmeňov izolovaných z potravín
- Audity systému monitorovania rezíduí a kontaminantov v živých zvieratách a živočíšnych produktoch v Slovenskej republike
- Analýza oznámení a rizík v rámci Systému rýchleho varovania pre potraviny a krmivá
- Párky na slovenskom trhu
- Trvanlivé tepelne opracované salámy na slovenskom trhu
- Trvanlivé tepelne neopracované salámy na slovenskom trhu
- Špekačky na slovenskom trhu
- Káva a mykotoxikologické riziká
- Stanovenie počtu mikromycét vo vajíčkach v závislosti od spôsobu prípravy vzorky
- Plesnivenie vajec počas skladovania
- Vlastnosti stafylokokov izolovaných z kože jatočných brojlerov
- Výskyt Listeria monocytogenes v potravinách a alimentárna listerióza
- Výskyt Campylobacter spp. v potravinách a incidencia kampylobakterióz v Slovenskej republike
- Mikroskopická identifikácia mikromycét zo surového mlieka a vybraných druhov syrov
- Využitie diagnostických testov pri somatických bunkách v mlieku
- Farbivá v potravinách
- Zastúpenie soli v potravinách pre deti
- Stanovenie vybraných fyzikálno-chemických parametrov srvátky
- Antibiotická rezistencia baktérií rodu Escherichia coli izolovaných z mliečnych produktov
- Charakteristika mliečnej bielkoviny elektroforetickou metódou 6
- Kvalitatívne hodnotenie jednotlivých druhov nealkoholických ovocných nápojov
- Kvalitatívne hodnotenie vybraných výrobkov z rozdrveného ovocia
Farmácia:
- Potraviny ako vektor antibiotickej rezistencie
- Rezíduá farmakologicky účinných látok v životnom prostredí a verejné zdravie
- Aspartám a jeho bezpečnosť
Dizertačné práce:
- Vývoj HACCP v Slovenskej republike a jeho dopad na funkčnosť systémov zabezpečenia hygieny výroby potravín živočíšneho pôvodu
- Živočíšne tuky a ich vplyv na zdravotný stav človeka
- Štúdium faktorov patogenity a rezistencie voči antibiotikám u potravinových izolátov stafylokokov
- Vývoj nového dezinfekčného prostriedku a jeho využitie v potravinárstve
- Štúdium vlastností koaguláza-negatívnych izolátov stafylokokov