Absolventi magisterského študijného programu trh a kvalita potravín majú ucelený prehľad o právnych predpisoch a laboratórnych analýzach súvisiacich s kvalitou potravín. Štúdium je zamerané na zvládnutie chemických, biologických, technologických a ekonomických poznatkov z oblasti potravín s cieľom aplikovať princípy a formy spoločnej poľnohospodárskej politiky. Ovládajú normatívy kvality a tovaroznalectva potravín tuzemských producentov, ovládajú právne predpisy a sú schopní vykonávať kontrolu kvality rastlinných a živočíšnych produktov podliehajúcich spoločnej organizácii trhu v Európskej únii v rámci spoločnej poľnohospodárskej politiky. Ovládajú princípy cenového monitoringu a intervenčného systému pri obchodovaní s potravinami. Absolvent má uplatnenie v inšpekčných orgánoch vykonávajúcich kontrolnú činnosť v rámci spoločnej organizácie trhu s potravinami pre potreby Poľnohospodárskej platobnej agentúry SR, vykonávať povinnosti manažéra kvality v potravinárskych podnikoch a vykonávať analýzy potravín so zameraním na parametre kvality.
Uplatnenie sa absolventov študijného programu trh a kvalita potravín. Absolventi magisterského štúdia sa môžu uplatniť na trhu práce v nasledovných oblastiach doma a v zahraničí:
Jednotkami študijného programu sú prednášky, semináre, praktické cvičenia, stáže vo výrobných prevádzkach a v štátnych dozorných orgánoch, kontrolných orgánoch poľnohospodárskej platobnej agentúry a vyšetrovacích pracoviskách pre oblasť potravín, diplomové práce a štátne skúšky. Štúdium je organizované v zmysle požiadaviek vyhlášky Ministerstva školstva SR č. 614/2002 Z.z. o kreditovom systéme štúdia. Podmienkou pre postup do ďalšej časti štúdia (ďalšieho akademického roka) je získanie stanoveného počtu kreditov (60) absolvovaním povinných predmetov a povinne voliteľných predmetov v akademickom roku.
Schválený študijný plán pre študijný program TaKP - denná forma