Absolvent bakalárskeho študijného programu „Bezpečnosť krmív a potravín“ ovláda základné chemické a biologické normy súvisiace s kvalitou a zdravotnou neškodnosťou potravín a krmív a je zorientovaný v právnych predpisoch upravujúcich kvalitu a zdravotnú neškodnosť potravín a krmív. Zároveň sú mu poskytnuté poznatky zo základov technológie výroby krmív a potravín ako primárny podklad na zvládnutie implementácie bezpečnostných systémov pri výrobe a manipulácii s krmivami a potravinami. Trojročné štúdium taktiež poskytne znalosti z oblasti informatiky, štatistiky, bioštatistiky, ekonómie, manažérskej etiky, obchodných spoločností a ich riadenia.
Štúdium je zamerané na zvládnutie poznatkov z oblasti možných aspektov vzniku nebezpečných vplyvov, faktorov, látok a biologických agensov ohrozujúcich zdravotnú bezpečnosť krmív a potravín. Záver štúdia je orientovaný na analýzu rizika a tvorbu bezpečnostných systémov (HACCP, príručky hygienickej praxe) pre jednotlivé sektory výroby potravín a krmív. Absolvent bakalárskeho štúdia má možnosť pokračovať v štúdiu v dvoch nadväzujúcich magisterských študijných programoch „Produkčné zdravie zvierat a ochrana životného prostredia“ a „Trh a kvalita potravín“, štúdiom ktorých získa najnovšie poznatky z oblasti chemickej a biologickej analýzy krmív a potravín. Výber nadväzujúceho magisterského štúdia závisí od štruktúry absolvovaných povinne voliteľných predmetov v bakalárskom štúdiu.
Štúdium poskytne absolventovi poznatky, ktoré môže uplatniť ako asistent laboratórnej činnosti pri analýze potravín a krmív so zameraním na kvalitu a bezpečnosť v štátnych, súkromných a podnikových laboratóriách.
Absolventi bakalárskeho študijného programu „Bezpečnosť krmív a potravín“ sa môžu uplatniť na trhu práce najmä v nasledovných oblastiach:
Jednotkami študijného programu sú prednášky, semináre, laboratórne cvičenia, odborné praxe, postupové skúšky, bakalárske práce a štátne skúšky. Štúdium je organizované v zmysle požiadaviek vyhlášky Ministerstva školstva SR č. 614/2002 Z.z. o kreditovom systéme štúdia. Podmienkou pre postup do ďalšej časti štúdia (ďalšieho akademického roka) je získanie stanoveného počtu kreditov (60) absolvovaním povinných predmetov a povinne voliteľných predmetov v akademickom roku.