Profil absolventa študijného programu hygiena potravín je formovaný počas šesťročného štúdia najmä na odborné činnosti v oblasti štátnej správy, v Komore veterinárnych lekárov, v oblasti laboratórnej praxe, v súkromnej sfére pôdohospodárstva, potravinárstva, farmácie a pod., s pregraduálnou špecializáciou v hygiene potravín.
Absolvent si osvojuje biologické zákony živej prírody vo vzťahu k poľnohospodárskej výrobe, zoznamuje sa s chemickým zložením živej hmoty, jej vlastnosťami a prejavmi,biochemickými procesmi, fyziológiou orgánov a sústav a s odlišnosťami jednotlivých druhov zvierat.
Na teoretické predmety nadväzuje aplikácia teoretického základu na oblasť tvorby a dedičnosti zdravia, fyzikálnych, chemických a biologických faktorov vyvolávajúcich patologické zmeny. Kladie sa dôraz na rozšírené otázky, význam a uplatnenie prediktívnej mikrobiológie v praxi, toxikologické aspekty liečiv, látok používaných v rámci DDD ako aj na ochranu rastlín a prienik cudzorodých látok do potravinového reťazca, ale aj riešenie enviromentálných otázok v celom agrokomplexe.
Súčasťou štúdia je široký okruh potravinárskych disciplín, ako je všeobecná hygiena a potravinárska technika, potravinárska mikrobiológia, hygiena rastlinných potravín a prísad, hygiena a technológia druhotných surovín, hygiena a technológia mäsa, hygiena a technológia mlieka, prehliadka jatočných zvierat, hygiena a technológia hydiny, vajec, rýb, veterinárnohygienický dozor, správna výživa ľudí.
Absolvent získava vedomosti, zručnosť a prípravu v predmetoch klinických, infekčných a inváznych.
Prioritou absolventa študijného programu hygiena potravín je príprava a zvyšovanie poznatkovej úrovne pre kvalifikované využívanie informácií o zdraví, schopnosť analyzovať riziká v celom reťazci od prvovýroby až po konzumenta, vedieť operatívne riešiť problémy v náväznosti na enviromentálne faktory a epizootologickú ako aj epidemiologickú situáciu.
V potravinovom reťazci je orientovaný na potravinovú bezpečnosť, bude schopný ovládať monitorovanie, prevenciu, nápravné opatrenia a manažment rizík v celom výrobnom procese potravín.
Ovláda bezodpadové technológie v potravinárstve, možnosti a riziká zneškodňovania odpadov, aktívne sa podieľa na ochrane a tvorbe životného prostredia. Má vedomosti o aktívnej ochrane zdravia zvierat a ľudí, moderných trendoch racionálnej výživy a možnostiach znižovania zdravotného rizika z potravín (alimentárnych ochorení).
Študijný program umožňuje absolventovi pôsobiť v agrokomplexe, ale aj v príbuzných programoch, ale aj ďalej si prehlbovať vedomosti formou postgraduálneho štúdia podľa jednotlivých špecializácií.
Okrem plánovanej výučby na univerzite si študenti upevňujú a prehlbujú teoretické vedomosti a zručnosti počas odbornej praxe v potravinárskom priemysle, štátnych veterinárskych ústavoch, súkromných laboratóriách zameraných na vyšetrovanie potravín, regionálnych veterinárnych správach a stážami na klinikách a súkromných ambulanciách.
Príprava špecialistov uvedeného programu je zameraná na získanie hlbokých odborných vedomostí, potrebných schopností a znalostí, ktoré umožňujú plniť toto profesionálne zameranie a uplatnenie absolventa v praxi:
Schválený študijný plán pre študijný program Hygiena Potravín