Katedra chémie, biochémie a biofyziky
Vedecko-výskumná činnosť
V súčasnosti je vedecko-výskumná činnosť katedry tematicky značne široká a je zameraná hlavne na:
-
sledovanie vplyvu zmien rastových podmienok na obsah liečivých a biologicky aktívnych látok v hubách rodu Cordyceps (Fr.) Link;
-
štúdium antioxidačnej a antimikrobiálnej aktivity extraktov z rôznych druhov húb;
-
stanovenie obsahu aditívnych látok (konzervačné látky, umelé sladidlá a farbivá) vo farmaceutických výrobkoch;
-
zelenú syntézu a stanovenie antioxidačnej aktivity strieborných a zlatých nanočastíc s antimikrobiálnou a antiproliferatívnou aktivitou;
-
syntézu (konvenčnú ako aj mechanochemickú) a charakterizáciu derivátov prírodných látok s protinádorovým potenciálom, sledovanie vzťahu medzi štruktúrou a biologickou účinnosťou
-
metabolomickú profiláciu biologických tekutín (moč, krv) v diagnostike onkologických a iných typov ochorení (dna, celiakia, diabetes mellitus, ...);
-
prípravu koordinačných zlúčenín s antiproliferačným účinkom;
-
metabolomickú profiláciu biologických tekutín (moč, krv) pomocou HPLC so zameraním na detekciu metabolitov tryptofánu a tyrozínu pri fyziologických stavoch a pri stavoch s predpokladanou zmenou koncentrácie endogénnych metabolitov pri Lymskej borelióze
-
analýzu špecifických proteínov, resp. peptidov v moči pacientov v rôznych štádiách Lymskej boreliózy a následne ich diagnostický test na báze DNA microarray na simultánnu detekciu viacerých arbovírusov v jednom experimente
-
izoláciu lipopeptidov produkovaných baktériami rodu Bacillus a ich kvalitatívna analýza pomocou HPLC
-
zelenú syntézu strieborných nanočastíc;
-
štúdium vlastností nanopórovitých systémov na báze siliky ako nosičov liečiv;
-
štúdium antioxidačného enzýmového systému, jeho zmien v dôsledku používania vybraných xenobiotík (ťažké kovy, pesticídy, liečivá);
-
sledovanie zmien vo vlastnostiach potravín spôsobených Maillardovými reakciami;
-
využitie proteolytických a niektorých oxidoredukčných enzýmov a peptidových rastových faktorov v základnom výskume a v diagnostickej praxi;
-
izoláciu peptidáz z lariev muchy domácej a bzučivky zelenej za účelom larvoterapie;
-
metabolomiku moču za účelom diagnostiky nádorových ochorení;
-
štúdium interakcií antivírusových a antirakovinových liečiv a ich derivátov s dôležitými biologickými molekulami a transportnými systémami;
-
štúdium interakcií vybraných pesticídov a repelentov s dôležitými biomakromolekulami (DNA, albumín);
-
príprava a charakterizácia koordinačných zlúčenín vybraných prechodných kovov s biologicky aktívnymi ligandmi.
Projekty:
-
ITMS2014+ kód projektu: NFP313010V455 Otvorená vedecká komunita pre moderný interdisciplinárny výskum v medicíne (OPENMED)
-
APVV-14-0218: Odhalenie ligand-receptor interakcií zúčastňujúcich sa invázie patogénov do centrálneho nervového systému a vývoj cielenej terapeutickej stratégie voči neuroinfekciám (vedúci doc. MVDr. Mangesh Bhide, PhD.)
-
APVV-15-0520: Inteligentné nanopórovité systémy ako nosiče liečiv (vedúci prof. RNDr. Vladimír Zeleňák, PhD. – UPJŠ, doc. RNDr. Alexander Hudák, PhD. – UVLF)
-
KEGA 012UVLF-4/2018: „Biofyzikálne metódy v medicíne“ – dobudovanie experimentálnej časti predmetu (vedúci doc. RNDr. Jana Staničová, PhD.)
-
VEGA 1/0081/17: Štúdium účinku prospešných mikroorganizmov a ich bioaktívnych produktov na inhibíciu biofilm tvoriacich patogénov (vedúci: doc. MVDr. Radomíra Nemcová, PhD.)
-
VEGA 2/0044/18: Vysokoenergetické mletie pre syntézu nanomateriálov bioprístupom a vybrané environmentálne aplikácie (vedúci RNDr. Matej Baláž, PhD. za SAV, za rezort školstva RNDr. Aneta Salayová, PhD.)
-
VEGA 1/0148/19: Komplexy platinových kovov s planárnymi aromatickými jadrami ako protinádorové liečivá (vedúci doc. RNDr. Ivan Potočňák, PhD.)
-
VEGA 1/0355/19: Vplyv zinku a probiotickej baktérie na črevné helminty u hydiny (vedúci prof. MVDR. Mikuláš Levkut, DrSc.)
-
VEGA 1/0242/19: Genetické a epigenetické zmeny v bunkách prežúvavcov exponovaných pesticídom (vedúci doc. RNDr. Beáta Holečková, PhD.)
-
EFSA (GP/EFSA/ENCO/2018/03): Partnering Grants. Koordinátor Institute of Nutrition and Food Technology (INYTA) UNIVERSITY OF GRANADA