Sylabus pre študijný odbor Veterinárna medicína 2. ročník Univerzity tretieho veku
Zimný semester
Mikroorganizmy ako pôvodcovia ochorení prenosných zo zvierat na človeka. prof. MVDr. Ľudmila Tkáčiková, PhD.
Zoonózy – infekčné choroby spoločné pre zvieratá a ľudí. prof. MVDr. Anna Ondrejková, PhD.
Najčastejšie nákazlivé choroby domácich zvierat a ich prevencia. doc. MVDr. Ľuboš Korytár, PhD.
Aktuálne choroby spôsobené parazitmi prenášané na človeka – praktické ukážky diagnostiky, mikroskopické vyšetrenie vzoriek trusu, krvi a kože. prof. MVDr. Alica Kočišová, PhD.
Zdravé vemeno – zdravé mlieko. MVDr. Vladimír Hisira, PhD.
Ako pomôcť krívajúcim ovciam. prof. MVDr. Pavol Mudroň, PhD., Dip. ECBHM
Súčasnosť a perspektívy produkcie bravčového mäsa na Slovensku. prof. MVDr. Peter Reichel, CSc., doc. MVDr. Jaroslav Novotný, PhD.
Letný semester
Ochrana ľudí a zvierat pred parazitickými kliešťami, roztočmi, komármi, muchami, blchami a plošticami. prof. MVDr. Alica Kočišová, PhD.
Poruchy správania psov a mačiek. MVDr. Tatiana Weissová, PhD.
Základné klinické vyšetrenie psov a mačiek. MVDr. Tatiana Weissová, PhD.
Starostlivosť o mláďatá na farme. doc. MVDr. Oskar Nagy, PhD. Dip. ECBHM
Najčastejšie ochorenia koní, klinické vyšetrenie a praktické ukážky. prof. MVDr. Igor Valocký, PhD.
Využitie včelích produktov pri liečbe ľudí a zvierat s praktickými ukážkami. doc. MVDr. Juraj Toporčák, PhD.
Prehľad moderných diagnostických metód u zvierat v Univerzitnej veterinárnej nemocnici (RTG, USG a endoskopia). MVDr. Martin Kožár, PhD. a MVDr. Mária Figurová, PhD.
Sylabus pre študijný odbor Veterinárna medicína 3. ročník Univerzity tretieho veku
Zimný semester
Senzorický hodnotenie potravín spojené s degustáciou. MVDr. Jana Maľová, PhD.
Bezpečnosť a kvalita mlieka a mliečnych výrobkov. Posúdenie vybraných mliečnych výrobkov. MVDr. Jana Maľová, PhD.
Tradičné produkty salašníctva (bryndza, oštiepok a hrudkový syr) – posudzovanie kvality. doc. MVDr. Eva Dudríková, PhD.
Technologické spracovanie mlieka na syry, praktická ukážka v technologickej dielni. MVDr. Boris Semjon, PhD.
Povzbudzujúce pochutiny (káva, čaj, kakao) – kvalitatívne a senzorické hodnotenie. MVDr. Jana Maľová, PhD.
Výroba čokoládových cukroviniek a ich kvalitatívne a senzorické posúdenie. MVDr. Jana Výrostková, PhD.
Nečokoládové cukrovinky, ich výroba, kvalitatívne a senzorické hodnotenie. MVDr. Jana Výrostková, PhD.
Letný semester
Zabezpečenie bezpečnosti mäsa a posúdenie jeho čerstvosti. prof. MVDr. Peter Popelka, PhD.
Spišské párky – klenot regiónu – praktická ukážka s degustáciou. Mgr. Martin Bartkovský, PhD.
Bezpečnosť a kvalita hydinového mäsa a vajec. MVDr. Pavlína Jevinová, PhD.
Ryby a ich význam vo výžive ľudí. prof. MVDr. Peter Popelka, PhD.
Bezpečnosť a kvalita medu, falšovanie medu a spôsoby jeho dôkazu. MVDr. Beáta Koréneková, PhD.
Prídavné látky v potravinách – nevyhnutnosť alebo zdravotné riziko? prof. MVDr. Slavomír Marcinčák, PhD.
Senzorické hodnotenie vína s praktickou ukážkou. prof. MVDr. Slavomír Marcinčák, PhD.