Loading...

Univerzita III. veku v Košiciach - História a súčastnosť

Sylabus pre študijný odbor Veterinárna medicína 2. ročník Univerzity tretieho veku

Zimný semester

  1. Mikroorganizmy ako pôvodcovia ochorení prenosných zo zvierat na človeka, prof. MVDr. Ľudmila Tkáčiková, PhD.
  2. Zoonózy – infekčné choroby spoločné pre zvieratá a ľudí, prof. MVDr. Anna Ondrejková, PhD.
  3. Najčastejšie nákazlivé choroby domácich zvierat a ich prevencia, doc. MVDr. Ľuboš Korytár, PhD.
  4. Aktuálne choroby spôsobené parazitmi prednášané na človeka – praktické ukážky diagnostiky, mikroskopické vyšetrenie vzoriek trusu, krvi a moči, prof. MVDr. Alica Kočišová, PhD.
  5. Chránené živočíchy v aspekte veterinárnej starostlivosti, doc. MVDr. Ladislav Molnár, PhD., MVDr. Kuzyšinová Katarína, PhD.
  6. Činnosť veterinárneho lekára na Klinike prežúvavcov. (Prednáška s  praktickými ukážkami).  prof. MVDr. Pavol Mudroň, PhD., Dipl. ECBHM, doc. MVDr. Vladimír Hisira, PhD.
  7. Súčasnosť a perspektíva produkcie bravčového mäsa v SR (Prednáška spojená s prehliadkou Kliniky ošípaných), prof. MVDr. Peter Reichel, CSc., doc. MVDr. Jaroslav Novotný, PhD.

Letný semester

  1. Ochrana ľudí a zvierat pred parazitickými kliešťami, roztočmi, komármi, muchami, blchami a plošticami, prof. MVDr. Alica Kočišová, PhD.
  2. Využitie včelích produktov pri liečbe ľudí a zvierat s praktickými ukážkami, doc. MVDr. Juraj Toporčák, PhD.
  3. Sokoliarstvo ako nehmotné kultúrne dedičstvo ľudstva,  doc. MVDr. Ladislav Molnár,  PhD.,  MVDr. Lucia Krupášová
  4. Aquaristika -  odborné a praktické  rady pre chovateľov,   MVDr. Miloš Halán, PhD.
  5. Poruchy správania psov a mačiek, MVDr. Tatiana Weissová, PhD.
  6. Najčastejšie ochorenia koní, klinické vyšetrenia a praktické ukážky, prof. MVDr. Igor Valocký, PhD.
  7. Univerzitná veterinárna nemocnica ako vysokošpecializované jedinečné zariadenie v SR  (Prednáška s ukážkami dg. metód). doc. MVDr. Martin Kožár, PhD., MVDr. Mária Figurová, PhD.

Fotokoláž U3V 2. roč.

Sylabus pre študijný odbor Veterinárna medicína 3. ročník Univerzity tretieho veku

Zimný semester

  1. Zabezpečenie bezpečnosti mäsa a posúdenie jeho čerstvosti, prof. MVDr. Peter Popelka, PhD.
  2. Spišské párky – klenot regiónu,  praktická ukážka s degustáciou, Mgr. Martin Bartkovský, PhD.
  3. Bezpečnosť a kvalita hydinového mäsa a vajec, MVDr. Pavlína Jevinová, PhD.
  4. Ryby a ich význam vo výžive ľudí, prof.  MVDr. Peter Popelka, PhD.
  5. Bezpečnosť a kvalita medu, falšovanie medu a spôsoby jeho dôkazu, MVDr. Beáta Koréneková, PhD.
  6. Prídavné látky v potravinách – nevyhnutnosť alebo zdravotné riziko? prof. MVDr. Slavomír Marcinčák, PhD.
  7. Senzorické hodnotenie vína s praktickou ukážkou, prof. MVDr. Slavomír Marcinčák, PhD.

Letný semester

  1. Senzorické hodnotenie potravín spojené s degustáciou, MVDr. Jana Zahumenská, PhD.
  2. Bezpečnosť a kvalita mlieka a mliečnych výrobkov. Posúdenie vybraných mliečnych výrobkov, MVDr. Jana Zahumenská, PhD.
  3. Tradičné produkty salašníctva (bryndza, oštiepok a hrudkový syr) – posudzovanie kvality, doc. MVDr. Eva Dudríková, PhD.
  4. Technologické spracovanie mlieka na syry, praktická ukážka v technologickej dielni,                 doc. MVDr. Boris Semjon, PhD.
  5. Povzbudzujúce pochutiny (káva, čaj, kakao) – kvalitatívne a senzorické hodnotenie, MVDr. Jana Zahumenská, PhD.
  6. Výroba čokoládových cukroviniek a ich kvalitatívne a senzorické hodnotenie, doc.  MVDr. Jana Výrostková, PhD.
  7. Nečokoládové cukrovinky, ich výroba, Kvalitatívne a senzorické hodnotenie, doc.  MVDr. Jana Výrostková, PhD.

Fotokoláž U3V 2. roč.