Sylabus pre študijný odbor Veterinárna medicína 2. ročník Univerzity tretieho veku
Zimný semester
- Mikroorganizmy ako pôvodcovia ochorení prenosných zo zvierat na človeka, prof. MVDr. Ľudmila Tkáčiková, PhD.
- Zoonózy – infekčné choroby spoločné pre zvieratá a ľudí, prof. MVDr. Anna Ondrejková, PhD.
- Najčastejšie nákazlivé choroby domácich zvierat a ich prevencia, doc. MVDr. Ľuboš Korytár, PhD.
- Aktuálne choroby spôsobené parazitmi prednášané na človeka – praktické ukážky diagnostiky, mikroskopické vyšetrenie vzoriek trusu, krvi a moči, prof. MVDr. Alica Kočišová, PhD.
- Chránené živočíchy v aspekte veterinárnej starostlivosti, doc. MVDr. Ladislav Molnár, PhD., MVDr. Kuzyšinová Katarína, PhD.
- Činnosť veterinárneho lekára na Klinike prežúvavcov. (Prednáška s praktickými ukážkami). prof. MVDr. Pavol Mudroň, PhD., Dipl. ECBHM, doc. MVDr. Vladimír Hisira, PhD.
- Súčasnosť a perspektíva produkcie bravčového mäsa v SR (Prednáška spojená s prehliadkou Kliniky ošípaných), prof. MVDr. Peter Reichel, CSc., doc. MVDr. Jaroslav Novotný, PhD.
Letný semester
- Ochrana ľudí a zvierat pred parazitickými kliešťami, roztočmi, komármi, muchami, blchami a plošticami, prof. MVDr. Alica Kočišová, PhD.
- Využitie včelích produktov pri liečbe ľudí a zvierat s praktickými ukážkami, doc. MVDr. Juraj Toporčák, PhD.
- Sokoliarstvo ako nehmotné kultúrne dedičstvo ľudstva, doc. MVDr. Ladislav Molnár, PhD., MVDr. Lucia Krupášová
- Aquaristika - odborné a praktické rady pre chovateľov, MVDr. Miloš Halán, PhD.
- Poruchy správania psov a mačiek, MVDr. Tatiana Weissová, PhD.
- Najčastejšie ochorenia koní, klinické vyšetrenia a praktické ukážky, prof. MVDr. Igor Valocký, PhD.
- Univerzitná veterinárna nemocnica ako vysokošpecializované jedinečné zariadenie v SR (Prednáška s ukážkami dg. metód). doc. MVDr. Martin Kožár, PhD., MVDr. Mária Figurová, PhD.
Sylabus pre študijný odbor Veterinárna medicína 3. ročník Univerzity tretieho veku
Zimný semester
- Zabezpečenie bezpečnosti mäsa a posúdenie jeho čerstvosti, prof. MVDr. Peter Popelka, PhD.
- Spišské párky – klenot regiónu, praktická ukážka s degustáciou, Mgr. Martin Bartkovský, PhD.
- Bezpečnosť a kvalita hydinového mäsa a vajec, MVDr. Pavlína Jevinová, PhD.
- Ryby a ich význam vo výžive ľudí, prof. MVDr. Peter Popelka, PhD.
- Bezpečnosť a kvalita medu, falšovanie medu a spôsoby jeho dôkazu, MVDr. Beáta Koréneková, PhD.
- Prídavné látky v potravinách – nevyhnutnosť alebo zdravotné riziko? prof. MVDr. Slavomír Marcinčák, PhD.
- Senzorické hodnotenie vína s praktickou ukážkou, prof. MVDr. Slavomír Marcinčák, PhD.
Letný semester
- Senzorické hodnotenie potravín spojené s degustáciou, MVDr. Jana Zahumenská, PhD.
- Bezpečnosť a kvalita mlieka a mliečnych výrobkov. Posúdenie vybraných mliečnych výrobkov, MVDr. Jana Zahumenská, PhD.
- Tradičné produkty salašníctva (bryndza, oštiepok a hrudkový syr) – posudzovanie kvality, doc. MVDr. Eva Dudríková, PhD.
- Technologické spracovanie mlieka na syry, praktická ukážka v technologickej dielni, doc. MVDr. Boris Semjon, PhD.
- Povzbudzujúce pochutiny (káva, čaj, kakao) – kvalitatívne a senzorické hodnotenie, MVDr. Jana Zahumenská, PhD.
- Výroba čokoládových cukroviniek a ich kvalitatívne a senzorické hodnotenie, doc. MVDr. Jana Výrostková, PhD.
- Nečokoládové cukrovinky, ich výroba, Kvalitatívne a senzorické hodnotenie, doc. MVDr. Jana Výrostková, PhD.