Loading...

Oznamy

Vyše 70 produktov získalo regionálnu značku kraja, boli sme pri hodnotení

Vyše 70 produktov získalo regionálnu značku kraja, boli sme pri hodnotení

03.12.2025   Aktuality

V kraji máme ďalšie značkové produkty, tentoraz slúžia na pohladenie chuťových pohárikov. Košický samosprávny kraj 30. septembra 2025 vyhlásil Výzvu č. 2/2025 na predkladanie žiadostí o udelenie regionálnych značiek Regionálny produkt Košického kraja® a Tradičný výrobok Košického kraja® pre regióny Abov, Gemer, Spiš a Zemplín. Výzva bola určená výhradne pre potravinárske produkty. Výrobcovia mohli predkladať svoje žiadosti do 7. novembra 2025. Do výzvy bolo doručených spolu 23 žiadostí, a to značku Regionálny produkt Košického kraja®, z ktorých 10 žiadalo aj o značku Tradičný výrobok Košického kraja®. Týkali sa 75 potravinárskych produktov, pričom 37 z nich sa uchádzalo aj o súbežné získanie značky Tradičný výrobok Košického kraja®.

Zasadnutie certifikačnej komisie sa uskutočnilo na Univerzite veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach pod odbornou gesciou katedry hygieny, technológie a bezpečnosti potravín. Po odbornom posúdení kvality, pôvodu, väzby na región a ďalších kritérií komisia odporučila udeliť značku Regionálny produkt Košického kraja® výrobkom z 21 žiadostí, pričom 8 z nich splnilo aj podmienky pre získanie značky Tradičný výrobok Košického kraja®. Celkovo tak bude značku Regionálny produkt Košického kraja® niesť 71 potravinárskych produktov, z ktorých 29 získa aj certifikát mimoriadnej značky Tradičný výrobok Košického kraja®.

„Po dvoch úspešných výzvach zameraných na remeselné a prírodné produkty sme sa tentoraz prvýkrát zamerali na potravinárske produkty. Teší ma široké spektrum produktov, ktoré výrobcovia do výzvy prihlásili. Od tradičných špecialít až po inovatívne spracovanie lokálnych surovín. Odzrkadľuje to, aký je Košický kraj rozmanitý a koľko kvalitných potravín u nás vzniká. Regionálne značky majú výrobcom pomôcť presadiť sa na trhu a zároveň jasne ukázať, ktoré potraviny pochádzajú priamo z nášho kraja,“ uviedol predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav TrnkaRegionálny produkt Košického kraja je značkou kvality, ktorá je udelená remeselným, potravinárskym či poľnohospodárskym produktom s pôvodom v Košickom kraji. Cieľom je vytvoriť hodnotovo silnú regionálnu značku, podporiť kvalitné lokálne produkty a služby, ktoré reprezentujú Košický kraj a tiež prehlbujú záujem návštevníkov o región," dodal župan.

     

„Chcem poďakovať celému tímu Katedry hygieny, technológie a bezpečnosti potravín UVLF pod vedením Slavomíra Marcinčáka za profesionálnu spoluprácu pri zabezpečení kvalitatívneho hodnotenia predložených vzoriek výrobkov v rámci výzvy č. 2/2025 na udelenie regionálnych značiek pre potravinárske produkty. Veľmi si vážime ústretový a proklientský prístup pri preberaní vzoriek, ich fotografovaní a následnom odbornom hodnotení. Rovnako oceňujeme odbornosť a konštruktívne podnety, ktoré významne prispeli k nastaveniu priebehu hodnotenia aj k lepšiemu pochopeniu špecifík jednotlivých výrobkov zo strany členov certifikačnej komisie. Chceme zároveň poďakovať za priateľský, starostlivý a profesionálny prístup, ktorý výrazne uľahčil prípravu zasadnutia certifikačnej komisie a prispel k hladkému priebehu celého hodnotiaceho procesu. Všetky tieto cenné vstupy zo strany UVLF v Košiciach významne podporili úsilie Košického samosprávneho kraja o zviditeľnenie a rozvoj lokálnych produktov a výrobcov, a pomohli odštartovať túto iniciatívu v kvalite, ktorá nastavuje vysokú latku aj pre ďalšie roky,“ odkázala kolegyniam a kolegom z nášho univerzitného pracoviska vedúca odboru regionálneho rozvoja KSK Barbora Kováčová.

     

Slávnostné odovzdanie certifikátov sa uskutoční 13. decembra 2025 v Košiciach počas Župných vianočných trhov. Ocenení výrobcovia si na ňom prevezmú certifikáty potvrdzujúce pôvod a kvalitu ich výrobkov a zároveň symbolicky rozšíria ponuku regionálnych špecialít, ktoré reprezentujú to najlepšie z Košického kraja.

Regionálny produkt Košického kraja® získali:

  1. Ing. Pavol Argaláš – Arnika – Med kvetový z javora horského a kvetu divých čerešní, medovina tradičná z 3 druhov medu a Melomela – ovocné medové víno
  2. M and F, s.r.o. – TVOY. sirupy s príchuťou: baza a citrón, jablko a škorica, pumpkin spiced, vanilka, čučoriedka a levanduľa, jahoda a arónia, crazy čierna ríbezľa
  3. Pivnica orechová – Biele a červené vína z produkcie Pivnica Orechová: Dunaj, Dunaj Neronet, Sancta Cecília a Trayvel
  4. GASTRODOM SPIŠ, s.r.o. – Fajnotka, domáce pirohy: zemiakovo-bryndzové, zemiakové, zemiakovo-cibuľkové a lekvárové, zemiakové šúľance
  5. Ing. Marek Čverčko – Včelí med: lipový, repkový, agátový a slnečnicový
  6. LESY SERVIS, s.r.o. – Vínna Pivnica Lesné – Lesná Réva: Veltlínske zelené, Tramín červený, Pálava, Devín, Dunaj rosé
  7. Ing. Imrich Burkuš – Mak modrý
  8. Berry Garden, s.r.o. – 100% ovocná šťava čučoriedka + arónia
  9. Berry Garden, s.r.o. – Sorbet Naša čučoriedka
  10. Juraj Molnár – Včelí med: repkový, agátový a slnečnicový
  11. Mgr. László Gergely, PhD. – Debraďská ovčia bryndza – Debrődi juhtúró
  12. Ľubomír Luterán, LUMED –  Včelí med: lesný, pohánkový, lipový, agátový a agátovo/lipový
  13. Ing. Stanislav Marcinek – Varené mäsové výrobky: bravčová tlačenka, jaternice a varený paprikový lalok
  14. Ing. Stanislav Marcinek – Údené mäsové výrobky: domáca klobása a údená gazdovská slanina
  15. Villa Ursi, s.r.o. – Domáce iliašovské cestoviny: niťovky tenké, niťovky hrubé, široké rezance, fliačky, kolienka, špirály
  16. Cake Art, s.r.o. - Čokoládovňa ČokoČoko – Syrové krekry
  17. Zlatica Kondášová – Slivkový lekvár
  18. Mgr. Zuzana Forraiová – Medové pralinky s propolisom
  19. Mgr. Zuzana Forraiová – Datle plnené nugátom a malinami
  20. Mária Kašická – Cukrárenská výroba KIKA – Ručne vyrábané pralinky: bryndzová, kávová z fermentovanej kávy, hrušková z domácej hruškovice, čučoriedky-levanduľa-medovina, Čokoláda: z fermentovanej kávy
  21. Tokaj Macik winery, s.r.o. – Tokajské vína: Furmint, Lipovina, Muškát žltý, Tokajské samorodné suché, Tokajské samorodné sladké, Tokajský výber 3 putňový, Tokajský výber 4 putňový, Tokajský výber 5 putňový, Tokajský výber 6 putňový, Tokajský Forditáš a Tokajský Mášláš

Tradičný výrobok Košického kraja® získali:

  1. Ing. Pavol Argaláš – Arnika – Med kvetový z javora horského a kvetu divých čerešní, medovina tradičná z 3 druhov medu
  2. Ing. Marek Čverčko – Včelí med: lipový, repkový, agátový a slnečnicový
  3. LESY SERVIS, s.r.o. – Vínna Pivnica Lesné – Lesná Réva: Veltlínske zelené a Tramín červený
  4. Juraj Molnár – Včelí med: repkový, agátový a slnečnicový
  5. Mgr. László Gergely, PhD. – Debraďská ovčia bryndza – Debrődi juhtúró
  6. Ľubomír Luterán, LUMED – Včelí med: lesný, pohánkový, lipový, agátový a agátový/lipový
  7. Zlatica Kondášová – Slivkový lekvár
  8. Tokaj Macik winery, s.r.o. - Tokajské vína: Furmint, Lipovina, Muškát žltý, Tokajské samorodné suché, Tokajské samorodné sladké, Tokajský výber 3 putňový, Tokajský výber 4 putňový, Tokajský výber 5 putňový, Tokajský výber 6 putňový, Tokajský Forditáš a Tokajský Mášláš

          

          

          

Zdroj: www.kosickazupa.sk, foto: archív UVLF