Polstoročie s heslom Alimentum medicamentum tuum sit – Nech je jedlo tvojim liekom
Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach si pripomenula 50 rokov od začatia výučby študijného programu hygiena potravín. Na slávnostnom zhromaždení v stredu 15. októbra 2025 sa v aule UVLF stretli zástupcovia slovenských a českých univerzít z Brna, Nitry, Bratislavy a Košíc, ktoré vychovávajú odborníkov vo veterinárnej medicíne, potravinárstve, poľnohospodárstve a hygiene potravín. Pozvanie prijali predstavitelia Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR i Komory veterinárnych lekárov SR, zástupcovia regionálnych veterinárnych a potravinových správ a veterinárnych a potravinových ústavov z celého Slovenska, ale aj kolegovia z univerzít vo Viedni a talianskej Perugii. Veľkú skupinu hostí tvorili predstavitelia a zástupcovia firiem, spoločností, organizácií, únií a zväzov, ktoré pôsobia v oblasti chovu, výroby, spracovania a predaja potravín. Nechýbali štyria emeritní rektori UVLF, prví absolventi jubilujúceho študijného programu, ktorí promovali v roku 1980, ani súčasní vedeckí a pedagogickí zamestnanci Katedry hygieny, technológie a zdravotnej bezpečnosti potravín UVLF.
Rektor Jozef Nagy pri tejto príležitosti zdôraznil význam odkazu zakladateľov univerzity, ako aj jej súčasné postavenie. Univerzita dosiahla v tomto roku výrazný úspech, keď v júni získala v Dubline medzinárodnú akreditáciu Európskeho združenia inštitúcií pre veterinárske vzdelávanie EAEVE a jej vedenie prevzalo certifikát o udelení statusu Accredited – akreditovaný pre študijné programy všeobecné veterinárske lekárstvo v slovenskom a anglickom jazyku a hygiena potravín v slovenskom jazyku. Tieto študijné programy spĺňajú požiadavky Smerníc Európskeho parlamentu a Rady o uznávaní odborných kvalifikácií.
„Študijný program hygiena potravín je v prvom rade zameraný na získanie kompetencií prvého dňa podľa štandardných postupov vydaných Európskym systémom hodnotenia veterinárnej odbornej prípravy (ESEVT). K tomu potrebujeme kvalitné materiálne a personálne zázemie vrátane podmienok pre praktickú výučbu. A tú našim študentom poskytujeme nielen na univerzitných pracoviskách, ale aj na pracoviskách Štátnej veterinárnej a potravinovej správy v rámci celého Slovenska, na klinikách súkromných veterinárnych lekárov či u našich externých spolupracovníkov. Vďaka nim aj vďaka úzkej spolupráci s prvovýrobcami, so spracovateľskými zväzmi a potravinárskymi podnikmi je náš absolvent hygieny potravín schopný využiť praktické zručnosti so širokým uplatnením, a to jednak v regulovanom povolaní veterinárny lekár, v oblasti úradnej kontroly potravín, pri výrobe potravín v rámci stratégie z farmy na stôl, predaji potravín, v klinickej praxi a v potravinárskom priemysle,“ skonštatoval rektor UVLF Jozef Nagy.
Študijný program hygiena potravín významnou mierou prispieva k rozvoju konceptu Jeden svet – jedno zdravie prepojením veterinárnej a humánnej medicíny, hygieny potravín, životného prostredia a farmácie v oblasti výskumu, vývoja, inovácií a ich využitia v pedagogickom procese. Čo už pred stáročiami vedeli naši predkovia o vplyve potravín na zdravie, sa dnes dostáva do absolútneho centra pozornosti odbornej aj laickej verejnosti. „Do budúcnosti sú pred nami výzvy zabezpečiť vyššiu sebestačnosť potravín, ich zdravotnú bezpečnosť a kvalitu. Pre naplnenie tohto cieľa potrebujeme kvalitných študentov a absolventov našej univerzity. Posledné roky, v ktorých sme nezaznamenali potravinové kauzy majúce pôvod v Slovenskej republike, svedčia o odbornej zdatnosti našich prvovýrobcov, spracovateľov ako aj kontrolných orgánov, ktoré reprezentujú hlavne absolventi našej univerzity. Preto si do ďalších rokov treba želať dostatok kvalitných študentov, erudovaných pedagógov a rozvoj potravinárskeho priemyslu. A všetkým občanom Slovenska nielen dostatok potravín, ale potravín zdravotne bezpečných a kvalitných,“ dodal rektor UVLF Jozef Nagy.
Polstoročnú históriu vyučovania hygieny potravín na košickej univerzite prezentoval vedúci katedry hygieny, technológie a zdravotnej bezpečnosti potravín Slavomír Marcinčák. S príhovormi vystúpili prorektor Veterinárnej univerzity Brno pre vedu, výskum a zahraničné vzťahy Vladimír Celer, ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Slovenskej republiky Martin Chudý, za prvých absolventov študijného programu hygiena potravín, ktorí promovali pred 45. rokmi, prehovorí Pavol Rajzák a svojich kolegov prostredníctvom videa pozdravil profesor Benjamino Cenci Goga z Fakulty veterinárnej medicíny Univerzity v talianskej Perugii.

Vladimír Celer Martin Chudý Pavol Rajzák
Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach vydala pri príležitosti 50. výročia začatia výučby študijného programu hygiena potravín medailu, ktorú rektor udelil partnerským univerzitám, spolupracujúcim organizáciám a významným osobnostiam za mimoriadny prínos rozvoj vysokoškolského vzdelávania a vedy, zvlášť v oblasti hygieny a bezpečnosti potravín. Averzom medaily je logo a názov školy, reverz symbolizuje podstatu pedagogického a vedeckého zamerania študijného programu hygiena potravín. Medicínsky rozmer tohto programu pripomína aj motto ALIMENTUM MEDICAMENTUM TUUM SIT – nech je strava tvojím liekom. Grafický návrh bol vytvorený v ateliéri Mincovne Kremnica, kde bola medaila vyrobená z mosadze vo vyhotovení patinované striebro.

Rektor UVLF udelil prvé pamätné plakety emeritným rektorom, ktorí sa počas svojho pôsobenia zaslúžili o rozvoj jubilujúceho
študijného programu hygiena potravín - Františkovi Lešníkovi, Dušanovi Magicovi, Rudolfovi Cabadajovi a Emilovi Pilipčincovi.
Jana Mojžišová Vaščinec sa na slávnosti nemohla zúčastniť.
Rektor UVLF udelil pamätnú plaketu partnerským univerzitám - Veterinárnej univerzite Brno (prorektor Vladimír Celer),
Fakulte veterinárnej hygieny a ekológie Veterinárnej univerzity Brno (dekanka Šárka Bursová), Slovenskej poľnohospodárskej
univerzite v Nitre a jej Fakulte biotechnológie a potravinárstva (dekan Norbert Lukáč) a Fakulte chemickej a potravinárskej technológie
Slovenskej technickej univerzity v Bratislave (prodekanka Lucia Bírošová)

Pamätné plakety udelil rektor aj stavovským organizáciám. Štátnej veterinárnej a potravinovej správe SR - ústredný riaditeľ Martin Chudý,
Komore veterinárnych lekárov SR - prezident Ľubomír Král, Inštitútu vzdelávania veterinárnych lekárov Košice - riaditeľka Zuzana Lopatníková,
Slovenskej akadémii pôdohospodárskych vied - predseda Jozef Golian.
Pamätné medaily udelil aj jednotlivcom, ktorí sa významnou odbornou mierou ale aj váhou svojej osobnosti pričinili k rozvoju jubilujúceho
študijného programu: Norbertovi Lukáčovi (SPU Nitra), Šárke Bursovej (VETUNI Brno), Bohuslave Tremlovej (VETUNI Brno),
Josefovi Kameníkovi (VETUNI Brno), Lenke Vorlovej (VETUNI Brno), Jozefovi Bírešovi (UVLF), Petrovi Paulsenovi (University
of veterinary Medicine Vienna), Štefanovi Faixovi (Ústav fyziológie hospodárskych zvierat SAV).
K rozvoju študijného programu hygiena potravín na UVLF výrazne prispeli aj Iva Steinhauserová (VETUNI Brno), Ladislav Steinhauser,
Ján Király (Frucona Košice), Peter Žoldoš, Oľga Luptáková, Karol Herian, Ján Keresteš.

Pamätné plakety, ako pripomienku 50. výročia začatia výučby študijného programu hygiena potravín v Košiciach udelil rektor UVLF
aj všetkým regionálnym veterinárnym a potravinovým správam. Sú pripomienkou dôležitého partnerstva, ktoré vytvára univerzita
a štátna správa v prospech všetkých občanov Slovenskej republiky. Prevzali ich zástupcovia RVPS Senica, Komárno, Nové Zámky,
Levice, Topoľčany, Šaľa, Trenčín, Prievidza, Zvolen, Veľký Krtíš, Lučenec, Rimavská Sobota, Martin, Čadca, Dolný Kubín, Rožňava,
Spišská Nová Ves, Košice-mesto, Košice-okolie, Trebišov, Michalovce, Poprad, Stará Ľubovňa, Prešov, Vranov nad Topľou, Bardejov,
Svidník, Humenné, Veterinárny a potravinový ústav Košice, Dolný Kubín a Štátny VPÚ Dolný Kubín.

Poďakovanie v podobe pamätnej medaily patrí aj profesijne a odborne blízkym inštitúciám, zväzom, spoločnostiam a firmám, úniám a zväzom,
ktoré pôsobia v oblasti chovu, výroby, spracovania a predaja potravín. Bez ich spolupráce, podpory a ústretovosti, by naši študenti
len ťažko získavali praktické skúsenosti a zručnosti v náročnom odbore. Sú partnermi aj pri riešení vedecko-výskumných projektov
ako i pri organizovaní odborných a vedeckých konferencií a podujatí:
Školský poľnohospodársky podnik Zemplínska Teplica, Únia hydinárov Slovenska, BILLA, s. r. o., Brutus, s. r. o., Labaš, s. r. o., Košice,
MILK-AGRO, spol. s r. o., RYBÁRSTVO – Požehy, s. r. o., Syráreň BEL Slovensko, a. s., TATRAKON, spol. s r. o., Tauris, a. s.,
Tesco Stores SR, a. s., Vector Invest, s. r. o., VEREX HOLDING, a. s., VIJOFEL, s. r. o.
Ďalšia séria pamätných plakiet patrila osobnostiam, ktoré kreovali študijný program v nedávnej minulosti a významne prispeli k jeho rozvoju.
Dionýz Máté, Peter Turek, Mária Baranová, Pavol Maľa, Eva Beličková.
Súčasnosť študijného programu hygiena potravín tvoria odchovanci UVLF, ktorí robia maximum pre jej napredovanie a rozvoj:
Slavomír Marcinčák, Peter Popelka, Eva Dudriková, Ivona Kožárová, Monika Pipová, Ivana Regecová, Boris Semjon,
Jana Výrostková, Pavlina Jevinová, Beáta Koréneková, Lýdia Mesarčová, Jana Zahumenská, Monika Szmolková.
V 50. roku začatia výučby študijného programu hygiena potravín na našej univerzite sme si zároveň pripomenuli aj prvých absolventov
tohto študijného programu. Mnohí z nich sa výrazne uplatnili v oblasti, ktorú študijný program pokrýva, aj im patrí pamätná medaila
s obrazom Hýgie: Mária Levkutová, Pavol Bystrický, Pavol Rajzák, Pavol Bajo, Peter Blaško, Eva Bystrická, Mária Capková,
Tibor Garay, Daniela Očipová, Antónia Pastieriková, Jozef Ruskovský.
Tak, ako pribúdajú desaťročia ľuďom, inštitúciám, študijným programom, tak pribúda tých, ktorí odchádzajú spomedzi nás na večnosť.
Ich pamiatka ostáva vďaka spomienkam v mysliach ľudí, ktorí ich poznali. Tri osobnosti výraznou mierou ovplyvnili študijný program
hygiena potravín. Rektor im udelil plakety in memoriam ako symbolické poďakovanie za všetko, čo vo svojich životoch urobili a dosiahli:
prof. MVDr. Ján Pleva, DrSc. (prevezal prof. Marcinčák), prof. MVDr. Oľga Burdová, CSc., (prevezali manžel a syn),
doc. Ing. Ján Baláž, CSc., (prevezala vnučka Lucia Kottferová).
Veterinárna služba na Slovensku bola aj po roku 1918 organizovaná a riadená podľa uhorských zákonov. Po skončení druhej svetovej vojny bola živočíšna výroba vo veľmi zlom stave i z hľadiska veterinárnej medicíny. Stavy hospodárskych zvierat boli značne znížené a veľmi sa rozšírili nebezpečné nákazy. Bolo potrebné začať organizovaný boj proti najnebezpečnejším nákazám – zoonózam. Preto v prvých rokoch po oslobodení bolo riadenie veterinárnej služby sústredené vo zvláštnom odbore ministerstva zdravotníctva. Tak sa dosiahla bezprostredná spolupráca veterinárnych lekárov s humánnou službou. Významným historickým krokom, ktorý vyplýval z požiadaviek praxe, bolo zriadenie v Československu len druhej Vysokej školy veterinárskej v Košiciach zákonom z roku 1949 (po brnianskej, ktorá vznikla v roku 1918 ako Vysoká škola zvěrolékařská). Jej prvým rektorom bol prof. MVDr. Ján Hovorka. V tejto súvislosti treba vyzdvihnúť všestrannú pomoc kolegov z Vysokej školy veterinárskej v Brne. Pre oblasť výučby hygieny potravín sa pomoc prejavila v osobe MVDr. Štefana Izáka, žiaka docenta Hökla. Po promóciách na VŠV v Brne vo februári 1949 sa už 1. novembra 1949 stal jedným z prvých zamestnancov ešte len vznikajúcej košickej školy a bol poverený zriadením a vedením ústavu hygieny potravín.
Problematika špecializácie veterinárneho vzdelávania v oblasti hygieny potravín dostala u nás nový rozmer v podobe študijného programu na Vysokej škole veterinárskej v Košiciach od akademického roka 1975/1976. Z pohľadu praktickej výučby to bolo najlepšie obdobie prepojenia na reálnu výrobnú prax. V Košiciach v danom období existovali veľké potravinárske závody – mäsokombinát, mliekareň, hydinárske závody, ryba a neďaleko v Drienove kafiléria. Kreovali sa aj významné podujatia pre oblasť hygieny a technológie potravín, ktoré si zachovali vysoký štandard do súčasnosti V roku 1979 sa zásluhou profesora Jána Plevu uskutočnila prvá konferencia Hygiena alimentorum. V tomto roku sa uskutočnil už jej 45. ročník, čo túto konferenciu radí k najstarším na Slovensku.
Zmeny spoločenskej, ekonomickej a politickej situácie v štáte po roku 1989 nevyhnutne ovplyvnili aj výučbový proces v oblasti veterinárnej medicíny. Pre oblasť štátnych veterinárnych lekárov a najmä pre oblasť hygieny potravín sa zákonom Národnej rady SR č. 152/1995 o potravinách otvorila ďalšia významná sféra odborného pôsobenia, keď orgány veterinárnej správy mimo dovtedajších úloh získali navyše kompetenciu vykonávať potravinový dozor aj nad uvádzaním potravín do obehu predajom s výnimkou poskytovania spoločného stravovania a epidemiologicky rizikových činností. Ďalšou významnou zmenou v prospech pôsobenia v oblasti hygieny potravín v roku 2002 bolo zriadenie Štátnej veterinárnej a potravinovej správy, ktorá získala kompetencie aj nad výrobou potravín rastlinného pôvodu a nápojov. Vstupom Slovenskej republiky do Európskej únie v roku 2004 bolo potrebné implementovať všetky legislatívne akty súvisiace s hygienou a bezpečnosťou potravín do študijných plánov a pripraviť absolventov na úspešné zvládnutie úloh v praxi, na čo musel reagovať hlavne pracovný kolektív katedry hygieny, technológie a bezpečnosti potravín.
Foto: Veronika Janušková









