
Najlepšie hydinové šunky vyhlásili na konferencii HYGIENA ALIMENTORUM
V rámci 45. ročníka medzinárodnej vedeckej konferencie HYGIENA ALIMENTORUM vyhlásili organizátori aj 11. ročník súťaže o najlepší potravinársky výrobok konferencie. V roku 2025 do súťaže o najlepší potravinársky výrobok konferencie bolo možné prihlásiť mäkký mäsový výrobok - hydinová šunka.
„Odborná komisia posudzovala desať prihlásených mäkkých mäsových výrobkov od piatich výrobcov. Jej členovia a členky senzoricky posudzovali kvalitatívne vlastnosti predložených vzoriek. Posudzovali vzhľad, farbu, konzistenciu, vôňu a chuť predkladaných vzoriek a na základe toho určili tri najlepšie výrobky," skonštatoval odborný garant súťaže a vedúci Katedry hygieny, technológie a zdravotnej bezpečnosti potravín UVLF Slavomír Marcinčák.
1. miesto Kuracia šunka Pravá slovenska - výrobca HYZA, a. s.
2. miesto Detská hydinová šunka - výrobca DOMÄSKO, s. r. o.
3. miesto Kuracia šunka Prémium - výrobca HYZA, a. s.
Súťaž má otvorený charakter a je adresovaná podnikateľskému subjektu, ktorý spĺňa všetky podmienky stanovené v štatúte súťaže. Súťaže sa môže zúčastniť každý podnikateľský subjekt so sídlom na území Slovenskej republiky, ktorý sa zaoberá potravinárskou výrobou, spracovaním mäsa a výrobou mäsových výrobkov. Jeden podnikateľský subjekt môže prihlásiť do vyhlásenej kategórie aj viac svojich výrobkov. Do súťaže možno prihlásiť výrobky vyrobené v súlade s platnou potravinárskou legislatívou.