Loading...

Oznamy

Maškrty z mlieka i čokolády

09.07.2021   Aktuality

Piatkové predpoludnie 9. júla patrilo maškrtám – mliečnym i čokoládovým. Osadenstvo katedry hygieny, technológie a zdravotnej bezpečnosti potravín pod vedením MVDr. Jany Maľovej, PhD. pripravilo zaujímavý program o tom, že aj maškrty môžu byť zdravé a chutné. Deti pracovali vo dvoch skupinách – jedna sa venovala mliečnym maškrtám: syrom, maslu, smotane, kyslomliečnym výrobkom; druhá výrobe cukroviniek, predovšetkým tých čokoládových. Dozvedeli, že mlieko môžeme rozdeliť podľa druhu zvierat, ktoré ho dávajú, podľa obsahu tuku i podľa tepelnej úpravy. Čokoláda sa vyrába z pražených bôbov, z ktorých sa najprv odstránia šupky, pomelú sa, zmes sa mieša podľa receptúr s cukrom, kakaovým maslom, sušeným mliekom, lecitínom a príchuťamu. 

Všetci si vyskúšali aj to, ako sa dojí kravička. Nepotrápili ozajstnú, ale cvičnú, ktorú má katedra k dispozícii, a ktorá vydržala aj zaujímavé techniky dojenia v podaní detských prstov.