Loading...

Organizačná štruktúra

Katedra hygieny a technológie potravín

Záverečné práce

Všeobecné veterinárske lekárstvo:
  • Vplyv manipulácie s ošípanými pri ich zabíjaní na bitúnku na kvalitu mäsa
  • Analýza rizika viditeľne kontaminovaného mäsa na bitúnku
  • Porovnanie spôsobov overovania straty vedomia ošípaných po omráčení
  • Znižovanie stresovej záťaže ošípaných pri zabíjaní použitím hračiek
  • Incidencia PSE mäsa jatočných ošípaných na bitúnku s nízkou kapacitou produkcie
  • Hodnotenie hygienickej úrovne pri výrobe bravčového mäsa na základe mikrobiologického vyšetrenia povrchov jatočne opracovaných tiel zvierat
  • Hodnotenie hygienickej úrovne pri výrobe bravčového mäsa na základe mikrobiologického vyšetrenia povrchov prichádzajúcich do kontaktu s mäsom
  • Stanovenie zbytkového množstva krvi vo svalovine jatočných zvierat vhodnej pre výživu ľudí
  • Množstvo myoglobínu v PSE svalovine ošípaných
  • Využitie Premi®Testu pri screeningu rezíduí kokcidiostatík v mäse hydiny
  • Porovnanie kvality koží používaných pre výrobu želatíny
  • Rozdiel makronutrientov mlieka na základe pohlavia teliat
  • Hodnotenie kvality mlieka počas mastitídy
Hygiena potravín:
  • Antibakteriálna aktivita kapsaicínu voči vybraným patogénnym baktériám
  • Extrakcia kapsaicínu z chilli papričiek a jeho vplyv na zdravie ľudí
  • Stanovenie podielu glazúry u morských rýb
  • Kvalita vody v rybochovných zariadeniach lososovitých rýb
  • Probiotické baktérie v gastrointestinálnom trakte pstruha dúhového
  • Aplikácia Premitestu pre detekciu rezíduí sulfónamidov v mede
  • Význam glazúrovania morských rýb
  • Rýchly screening rezíduí antimikrobiálnych látok v tkanivách potravinových zvierat Premi®Testom a testom Total antibiotics – porovnávacia štúdia
  • Predbežná identifikácia rezíduí antimikrobiálnych látok v pozitívnych vzorkách detekovaných Premi®Testom a metódou STAR
  • Využitie rýchlych screeningových metód na stanovenie kokcidiostatík v krmivách
  • Stanovenie rezíduí antibiotík v mlieku použitím rýchlych screeningových metód
  • Stanovenie rezíduí antimikrobiálnych látok vo vajciach použitím rýchlych skríningových metód
  • Porovnanie kvality vajec z drobnochovov
  • Sledovanie kvality vajec z intenzívneho chovu nosníc
  • Vplyv skladovacej teploty a pôvodu na kvalitu slepačích vajec
  • Porovnanie kvality slepačích vajec rôzneho pôvodu
  • Analýza označovania, druhu a pôvodu hydinového mäsa
  • Výskyt mikroskopických vláknitých húb v čiernom koreni
  • Vplyv teploty a spôsobu balenia na kontamináciu slepačích vajec mikromycétami
  • Vplyv spôsobu chovu hydiny na kontamináciu vajec mikroskopickými vláknitými hubami
  • Mikrobiálna kontaminácia povrchu tela brojlerových kurčiat po jatočnom opracovaní
  • Detekcia prítomnosti salmonel u brojlerových kurčiat po ich jatočnom opracovaní
  • Vplyv diéty s prídavkom humínových kyselín na počet mikroorganizmov v mäse a v črevnom obsahu jatočných brojlerov
  • Vlastnosti izolátov Staphylococcus epidermidis z potravín živočíšneho pôvodu
  • Faktory virulencie a antimikrobiálna rezistencia izolátov Staphylococcus aureus z kože brojlerových kurčiat
  • Kvalitatívne hodnotenie rajčiakového pretlaku a kečupu
  • Hodnotenie kvality čokolád a čokoládových cukroviniek
  • Kvalitatívne hodnotenie chleba a vybraných pekárskych výrobkov
  • Kvalita kávy a kávovín na našom trhu
  • Kvalita masla vyrábaného v mini zariadeniach určených pre malých farmárov
  • Kvalitatívne hodnotenie vybraných parených syrov
  • Senzorické hodnotenie plesňových syrov
Bezpečnosť krmív a potravín:
  • Význam čaju vo výžive ľudí
  • Káva a jej benefity pre zdravie
  • Implementácia hygienických požiadaviek v potravinárskom priemysle
  • Správna výrobná prax a HACCP pre manipuláciu a skladovanie potravín
  • Význam lososovitých rýb vo výžive ľudí
  • Vodná aktivita sušeného ovocia a jej vplyv na skladovateľnosť
  • Monitoring rezíduí a kontaminantov v potravinovom reťazci
  • Systém rýchleho varovania pre potraviny a krmivá a bezpečnosť spotrebiteľa
  • Produkcia hydinového mäsa v Slovenskej republike
  • Výskyt ochratoxínu a v potravinách
  • Výskyt aflatoxínov v potravinách
  • Rod Penicillium a jeho význam v potravinárstve
  • Fusáriové mykotoxíny v potravinách
  • Metódy stanovenia mykotoxínov potravinách
  • Rezistencia mikroorganizmov na antibiotiká a metódy jej detekcie
  • Mikrobiologické metódy detekcie rezíduí inhibičných látok v potravinách a krmivách
  • Tuhé kultivačné médiá používané na detekciu baktérií z rodu Salmonella vo vzorkách potravín a krmív
  • Kvalitatívne hodnotenie vybraných druhov čaju
  • Zastúpenie trhových druhov syrov v slovenskej obchodnej sieti
  • Charakteristika sušeného ovocia a zeleniny
Trh a kvalita potravín:
  • Porovnanie kvality čerstvého a zmrazeného/rozmrazeného rybieho mäsa
  • Celkové prchavé bázické látky vo vzťahu ku kvalite rýb
  • Miera oxidácie tukovej zložky trvanlivých mäsových výrobkov v obchodnej sieti
  • Vplyv prídavku štartovacej kultúry na oxidáciu tukovej zložky trvanlivých tepelne neopracovaných mäsových výrobkov
  • Metódy dôkazu pravosti medu
  • Vplyv východzích surovín pri výrobe mydla
  • Sledovanie vplyvu mraziarenských teplôt na antimikrobiálnu rezistenciu a faktory virulencie potravinových izolátov stafylokokov
  • Nové metódy využívané pri identifikácií mikroorganizmov izolovaných z potravín
  • Vplyv skladovania na fenotypové prejavy faktorov virulencie u stafylokokových kmeňov izolovaných z potravín
  • Audity systému monitorovania rezíduí a kontaminantov v živých zvieratách a živočíšnych produktoch v Slovenskej republike
  • Analýza oznámení a rizík v rámci Systému rýchleho varovania pre potraviny a krmivá
  • Párky na slovenskom trhu
  • Trvanlivé tepelne opracované salámy na slovenskom trhu
  • Trvanlivé tepelne neopracované salámy na slovenskom trhu
  • Špekačky na slovenskom trhu
  • Káva a mykotoxikologické riziká
  • Stanovenie počtu mikromycét vo vajíčkach v závislosti od spôsobu prípravy vzorky
  • Plesnivenie vajec počas skladovania
  • Vlastnosti stafylokokov izolovaných z kože jatočných brojlerov
  • Výskyt Listeria monocytogenes v potravinách a alimentárna listerióza
  • Výskyt Campylobacter spp. v potravinách a incidencia kampylobakterióz v Slovenskej republike
  • Mikroskopická identifikácia mikromycét zo surového mlieka a vybraných druhov syrov
  • Využitie diagnostických testov pri somatických bunkách v mlieku
  • Farbivá v potravinách
  • Zastúpenie soli v potravinách pre deti
  • Stanovenie vybraných fyzikálno-chemických parametrov srvátky
  • Antibiotická rezistencia baktérií rodu Escherichia coli izolovaných z mliečnych produktov
  • Charakteristika mliečnej bielkoviny elektroforetickou metódou 6
  • Kvalitatívne hodnotenie jednotlivých druhov nealkoholických ovocných nápojov
  • Kvalitatívne hodnotenie vybraných výrobkov z rozdrveného ovocia
Farmácia:
  • Potraviny ako vektor antibiotickej rezistencie
  • Rezíduá farmakologicky účinných látok v životnom prostredí a verejné zdravie
  • Aspartám a jeho bezpečnosť
Dizertačné práce:
  • Vývoj HACCP v Slovenskej republike a jeho dopad na funkčnosť systémov zabezpečenia hygieny výroby potravín živočíšneho pôvodu
  • Živočíšne tuky a ich vplyv na zdravotný stav človeka
  • Štúdium faktorov patogenity a rezistencie voči antibiotikám u potravinových izolátov stafylokokov
  • Vývoj nového dezinfekčného prostriedku a jeho využitie v potravinárstve
  • Štúdium vlastností koaguláza-negatívnych izolátov stafylokokov