Loading...

Organizačná štruktúra

Katedra hygieny a technológie potravín

Pedagogická činnosť

Ústav hygieny a technológie mlieka

Ústav hygieny a technológie mlieka zabezpečuje v súčasnosti výučbu 22 študijných predmetov v troch študijných programoch. Všeobecné veterinárske lekárstvo ( 5 študijných predmetov), Hygiena potravín (6 študijných predmetov), Bezpečnosť krmív a potravín (3 predmety) a Trh a kvalita potravín (8 študijných predmetov). Taktiež zabezpečuje výučbu v 4 štátnicových predmetoch. V anglickom jazyku zabezpečuje výučbu jedného študijného predmetu. Ústav v rámci postgraduálnej výchovy školí postgraduálnych študentov v 3 študijných programoch a v štúdiu ZAŠ. V rámci výučby študijných predmetov zabezpečuje Ústav hygieny a technológie mlieka praktickú výučbu v laboratóriách ústavu, na ŠPP v Zemplínskej Teplici a mliekarenských a ďalších potravinárskych podnikoch v rámci SR. Študenti sa zúčastňujú odbornej praxe na Regionálnych veterinárnych a potravinových správach v rámci SR.

Všeobecné veterinárske lekárstvo:
  • Hygiena a technológia potravín II. (mäso hydiny, vajcia, zverina a ich chemická analýza)
  • Prehliadka jatočných zvierat a mäsa
  • Hygiena a technológia potravín III (mäso)
  • Mikrobiológia potravín
  • Ochorenia z potravín
  • Úradná kontrola potravín
  • Hygiena a technológia potravín I (mlieko, mliečne výrobky a ich chemická analýza)
  • Všeobecná hygiena a analýza potravín
  • Salašníctvo
  • Bezpečnosť a kvalita rastlinných produktov
Hygiena potravín:
  • Hygiena a technológia rýb, vodných živočíchov a mraziarenstvo
  • Hygiena a technológia mäsa a mäsových výrobkov
  • Prehliadka jatočných zvierat
  • Audit prevádzok na výrobu potravín
  • Úradná kontrola potravín
  • Hygiena a spracovanie vedľajších potravinárskych produktov
  • Hygiena a technológia hydiny, vajec a zveriny
  • Aditívne látky v potravinách
  • Potravinárska mykológia a mykotoxikológia
  • Potravinárska mikrobiológia a alimentárne choroby
  • Všeobecná hygiena a potravinárska technika
  • Hygiena a technológia rastlinných potravín
  • Senzorická analýza potravín
  • Autentifikácia potravinových komodít
  • Hygiena a technológia mlieka a mliečnych výrobkov
  • Výživa ľudí
Bezpečnosť krmív a potravín:
  • Hygienické požiadavky na potravinársku výrobu
  • Mykológia krmív a potravín
  • Mikrobiológia krmív a potravín
  • Technológia a bezpečnostné systémy spracovania živočíšnych komodít
  • Technológia a bezpečnostné systémy spracovania rastlinných komodít
  • Potravinárska chémia
  • Balenie a označovanie potravín
Trh a kvalita potravín:
  • Systémy riadenia kvality potravín
  • Technológia výroby a kvalita tukov potravín
  • Technológia výroby a kvalita produktov hydiny, rýb, zveriny a medu
  • Technológia výroby a kvalita mäsa a mäsových výrobkov
  • Biotechnologická výroba a kvalita potravín
  • Pestovanie a kvalita čerstvého ovocia a zeleniny
  • Prísady a prídavne látky v potravinách
  • Tovaroznalectvo
  • Kontrola potravín v rámci spoločného trhu
  • Úradná kontrola potravín
  • Senzorické analýzy potravín
  • Technológia výroby a kvalita mrazených a konzervovaných potravín
  • Výživové hodnotenie potravín
  • Technológia výroby a kvalita cereálií
  • Technológia výroby a kvalita cukrov
  • Technológia výroby a kvalita mlieka a mliečnych výrobkov
  • Potraviny špecifického charakteru
  • Materiály a predmety v potravinárstve